На Головну

«Хор хлопчиків з … викликав бурхливі аплодисменти. Але то було ніщо проти того, коли вийшли маленькі і молоді зі Львова. Дударик. Його виконання викликало овацію, лунало «браво». «Тяжко оцінити,- сказав мені відомий музика - бачив багато аматорських колективів, але нічого подібного не чув.»

«Кошицький вечір», 28.10.1992 р.

Опитування

Під патронат якого святого підпадає хорова капела "Дударик"?

Святого Миколая Чудотворця

Святого Лазаря

Всього голосів: 6145

архів

Допоможіть назвати фотографію

У «Дударика» за роки існування назбиралося дуже багато фотографій, і деякі з них нажаль неназвані. Тому ми просимо всіх дудариків допомогти нам назвати фотографії які є тут.

dopomozhit_nazvaty_foto.jpg

Назви фото можете залишати у вигляді коментарів під ними.

Паломництво до Польщі

14.11.2013

З 14 по 17 листопада 2013р. парафіяни храму св. Лазаря,  Релігійної громади каплиці Різдва Хрестителя Господнього Іоана Свято-Покровського кафедрального собору та церков с. Чижки,  Волиньської та Рівенської єпархій  разом з о. Романом Мануляком, отцем Амвросієм, Намісником Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах ігуменом Софронієм, отцем Ігорем, о. Степаном Пальком та ще п’ятьма священиками з різних єпархій здійснили прощу до Польщі.

Перед виїздом прочани зібрались  у Свято-Покровському Соборі                          м. Львова де відслужили молебень до Пресвятої Богородиці та  отримали  благословення керуючого єпархією - митрополита Львівського і Сокальського Димитрія.

Спочатку ми відвідали Православний монастир св. Кирила і Мефодія в                       с. Уйковіце. Обитель розташована на польському Прикарпатті. Історичні джерела стверджують про існування православного монастиря в цьому прикарпатському селі до 1700 року. Сучасний монастир відродився 24 липня 1986 року, коли в Державній Нотаріальній канцелярії в   м. Перемишлі, було підписано угоду,  про придбання монахами 2,5 га землі. 29 червня 1994 року колишні католицькі монахи офіційно воз’єднались із Польською Православною Церквою. Сьогодні в обителі живе та молиться тринадцять ченців. Тепер у власності монастиря майже 40 гектарів земельних угідь та лісу. Ченці утримують велике господарство. На орних землях вирощують овочі та зерно, монастирський сад забезпечує обитель фруктами, сто бджолиних сімей забезпечують ченців медом, на монастирському пасовиську випасається худоба. Не зважаючи на велику зайнятись ченців у монастирському храмі щоденно звершується богослужіння. У січні 1998 року чудесним чином до монастиря потрапила древня копія чудотворної  Ватопедської ікони Божої Матері «Втіха і Відрада»,  афонського письма.

Прибувши до пункту призначення  нас тепло зустрів отець-монах Серафим, який розмістив прочан на ночівлю. О 22:00год. бажаючі зібрались на вечірні молитви в храм під час і після яких, о. Серафим уділяв Тайну Святої Сповіді, давав багато мудрих повчань і настанов. З храму не хотілось виходити, сповідь тривала до 2 год. ночі, але цього часу ніхто не помічав. Втомлені мирською суєтою за лаштунками сповідальні наче на благодатній пристані….

 Вранці 15 листопада о 6:00 год.  за монастирським уставом священики і прочани розпочали ранішні молитви і відправу Божественної Літургії на якій сповідники причастились Найсвятіших Тайн Тіла і Крові Спасителя. Була виголошена проповідь о. Степаном Пальком  і  Намісником Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах ігуменом Софронієм, а також дуже змістовне повчання Архімандрита Кирило-Мефодіївського монастиря о. Афанасія,  який подарував кожному з прочан  освячену копію від чудотворної ікони Матері Божої, та провів дуже цікаву екскурсію по території монастиря. Брати-Монахи пригостили нас смачним сніданком, і будучи вдячними Богові і братії монастиря, заспівавши многоліття відбули до міста Кракова.

 Довідка: Краків (пол. Kraków) — місто в Польщі на березі Вісли. Адміністративний центр Малопольського воєводства. Друге за величиною та кількістю мешканців місто у Польщі після Варшави; одне з найстаріших міст Польщі, з тисячолітньою історією, багатою культурною і архітектурною спадщиною. Культурна столиця Європи  з 2000 року.  Історичний центр Кракова з 1978 року належить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Розмістившись у готелях міста бажаючі могли оглянути духовні і культурні пам’ятники, а також центральну частину міста.

16 листопада після  сніданку в готелі о 11:00 год. подорож до монастиря на Ясній Горі у м. Ченстохова.

 Довідка: Ясна Ґура (пол. Jasna Góra) — католицький монастир в польському місті Ченстохова. Повна назва — Санктуарій Пресвятої Діви Марії Ясногорської. Монастир належить монашому ордену паулінів. Ясногорський монастир відомий, як місце зберігання Ченстоховської ікони Божої Матері, яку християни шанують як величну реліквію. Ясна Гора — головний об`єкт релігійного паломництва в Польщі. Щороку цей один із найважливіших центрів релігійного культу у християнському світі відвідують 4-5 мільйонів туристів і паломників. Ченстохова належить до найбільших паломницьких місць Європи після Люрду у Франції та Фатіми в Португалії.

 В святині нас  привітно зустріла представниця монастиря  сестра  Кароліна, яка провела цікаву екскурсію, розповіла історію монастиря. Священики-прочани  з дозволу монахів в каплиці св. Павла відслужили Молебень до Матері Божої. Чудотворну ікону вшанували молитвою та колінопреклонінням. Сповнені внутрішньою радістю, благодаттю і вдячністю Богові та побожній монахині, заспівавши разом многоліття повернулись до Кракова.

17 листопада о 10:00год.- відвідини монастиря в місті Кальварія-Зебжидовська.

Довідка: У монастирі створений комплекс молитовних місць, що символізують окремі події Страстей Господніх і життя Богоматері. Монастирський архітектурний комплекс включено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Прочани відвідали головні святині монастиря. Мали можливість послухати частину Меси, яка служилась у храмі,а також вшанувати чудотворну ікону Матері Божої.

Виїзд групи паломників на пункт перетину польсько-українського кордону  с. Korczowa.

Під час подорожі отець-монах Амвросій  та о. Ігор розповідали багато цікавого про відвідувані нами місця, повчали. Прочани  молились і спільно, і самостійно, переглядали повчальні художні та документальні фільми.

Після перетину кордону Польща-Україна ми разом молились  акафіст «Слава Богу за все», подячне слово Богові та головним  організаторам  прощі                о. Роману та о. Амвросію виголосив священик Степан Палько.

Прибуття у м. Львів 17.11.2013р. пізно ввечері з благодатним відчуттям… Слава Богу за все!!! 

Оксана  Палько

Додати коментар

Ім'я
Коментар
Код
  

Коментарі (0)