На Головну

«… це чарівний голосовий тембр хору хлопчиків та юнаків до глибини душі зворушував, витискував сльози, казав вслуховуватись і дивуватись, що їхні наставники спроможні з дітей зробити справжнє чудо!»

«Наше слово», Варшава, 20.12.1988 р.

Опитування

Під патронат якого святого підпадає хорова капела "Дударик"?

Святого Миколая Чудотворця

Святого Лазаря

Всього голосів: 6375

архів

Допоможіть назвати фотографію

У «Дударика» за роки існування назбиралося дуже багато фотографій, і деякі з них нажаль неназвані. Тому ми просимо всіх дудариків допомогти нам назвати фотографії які є тут.

dopomozhit_nazvaty_foto.jpg

Назви фото можете залишати у вигляді коментарів під ними.

«Різдвяна ораторія» Й.-С. Баха устами «Дударика»

25.01.2013

Йоганн Себастьян Бах народився в маленькому містечку Айзенах і був шостою дитиною скрипаля Йоганна Амвросія Баха. Усі Бахи жили у гірській Тюрінгії. З початку XVI століття в родині Баха були флейтисти, сурмачі, органісти, скрипалі, капельмейстери, їхнє музичне обдарування передавалося з покоління в покоління. Коли Йогану Себастьяну виповнилося п'ять, батько подарував йому скрипку. Йоганн швидко вивчився на ній грати, і музика стала невід'ємною частиною і його життя.
 Йоганн Себастьян Бах (1685-1750р.р.) - видатний німецький композитор, органіст, представник перехідної епохи від бароко до класицизму. Неперевершений майстер поліфонії . Його музика мала надзвичайний вплив на творчість композиторів-послідовників.
 Творча спадщина Йоганна Себастьяна Баха надзвичайно велика, охоплює понад 1000 композицій, з них 320 світських і духовних кантат, багато мес, «Різдвяна» й «Великодня» ораторії, численні хорали, мотети, інструментальні твори та інші.
 І от вперше у Львові надзвичайна подія: 25 січня 2013 року під керівництвом Миколи Лукича Кацала, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Національної премії України їм. Т.Г.Шевченка, Народного артиста України Лауреат Національної премії їм. Тараса Шевченка Державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» подарувала львів'янам блискуче виконання безсмертного монументального твору Й. С. Баха «Різдвяна ораторія»,написаного у 1734 році.
 Ораторія (італ. Oratorio, від лат. oro – говорю, благаю) – великий концертний твір на певний  сюжет (для солістів, хору і симфонічного оркестру). Ораторія виникла в XVII ст. майже одночасно з кантатою і оперою, має певну схожість з ними, відрізняючись від кантати розгорнутим сюжетом і більшими розмірами, а від опери - переважанням оповідальності над драматургією, а також відсутністю сценічної дії та художнього оформлення (хоча бувають вийнятки).
 «Різдвяна ораторія» входить в число найкращих великомасштабних хорових творів Й.-С. Баха. Це ліричні роздуми про таємниці пришестя у світ Спасителя, які нанизані на речитатив, виконаний священиком Степаном Пальком, в деталях передавав оповіді євангелістів Луки та Матвія про народження Ісуса Христа і послідуючі події.
 Ці роздуми поставали у вигляді ряду дивовижних по своїй красі музичних номерів для хору та солістів: Антоніни Оганесян (сопрано), Тетяни Вахновської (мецо-сопрано), Тараса Коковського (кантор-тенора), Назара Лозинського (тенора), Назара Омельчука (баса) у супроводі камерного оркестру Заслуженої академічної капели України «Трембіти» та органіста Петра Довганя.
 «Різдвяна ораторія» Й.-С.Баха у виконанні світлоносного «Дударика» та оркестру «Трембіта» пройняла слухачів глибоким релігійним почуттям.
 З суєти буденності віднесла, кожного у глибину внутрішніх відчуттів.
Зосередила кожну душу на важливості Народження Христа та Його спасінні
Роду людського.
 Присутні побачили і світло Різдвяної зорі, що пройняла кожне чуйне серце, і Марію, Божу Матір, з обручником Йосифом, які шукали місця у Вифлеємі, та не знайшли. І пастухів, які удостоїлися першими почути звістку про народження Месії, і разом з мудрецями зі Сходу приносили Божому дитятку дари, і переживали лють Ірода. І задумувались, чи часом своїми гріхами ми не зачиняємо двері свого серця перед Спасителем, чи не уподібнюємось Іроду, коли ворожо ставимось до своїх ближніх, не терплячи їм найменших провин, а часом просто інших поглядів.
 Що ми приносимо в дарунок Дитятку-Ісусові? Давайте почуймо актуальні і до сьогодні слова Й.-С.Баха: «У потаємній святині свого серця я зроблю для Тебе чисте, м'яке ліжечко...", наповнимо його по вінця любов'ю, «щоб стало троном Ісуса ».
 Стоячи поруч з яслами, промовляймо разом з великим композитором XVIII століття Йоганом Себастьяном Бахом та дивотворінням ХХ–ХХI століття «Дудариком»,: «Я даю Тобі, о маленький Ісусе, моє життя..., те, що одержав завдяки Тобі: мій розум і дух, серце і волю). Візьми усе для Твого добра!».
 Велика вдячність Вам, Миколо Лукичу, та всі виконавці за подаровані незабутні хвилини, занурення в прекрасне та нагадування про вічне. Нехай Господь буде завжди з Вами, зміцнює Ваші сили, вкладену титанічну працю поверне плодами радості і додає натхнення для нових творчих звершень.
 «Слава Тобі, Господи! Увесь світ оспівує Тебе, бо наше благо Тобі до душі, наші бажання сповнюються, а Твоє благословення невимовно нас радує …»

Додати коментар

Ім'я
Коментар
Код
  

Коментарі (6)

Андрій Ярка03.02.2013 21:51:37

Молодці!!!! Я не зміг пропустити таку подію. Знаю особисто яке відчуття у тих хто на сцені, особливо коли виконується такий твір. Востаннє я таке пережив десь в 1985-86 здається на цій же сцені. М О Л О Д Ц І !!!!! Б Р А В О !!!!

ІВАН30.01.2013 22:15:46

огріепма

ІВАН30.01.2013 22:15:40

жистокий був концерт

Адміністратор29.01.2013 00:54:28

Коментар видалено

Вдячна слухачка29.01.2013 00:54:22

Любі Дударики, ВЕЛИЧЕЗНЕ СПАСИБІ! Дякую за чудову і справді неочікувану коляду ! Я дуже люблю Дударик за те, що завжди після концертів виникають нові емоції, ніколи не буває однаково, але й ніколи не зникає дивовижна, проста, сімейна і щира атмосфера. Як казав пан Дмитро на попередньому концерті "Хіба це не диво ?". Особисто для мене коляда Дударика - це вже традиційне Різдвяне диво, якого треба чекати цілий рік. Ви фантастично співаєте, а молодший склад (!) просто мене зачарували - такий поважний і серйозний твір виконали, будучи такими юними - великі молодці ! Дякую за те, що продовжили відчуття Різдвяних Свят, про які вже всі забули і поринули в роботу і сірі будні. Цікавого вам репертуару, міцних голосів, здоров’ячка і наснаги вам і вашим керівникам ! Дякую-дякую-дякую !

Той самий слухач26.01.2013 01:19:19

Просто МОЛОДЦІ!!!!!!!!!!!!